Lezing door Han Verschure; In de ban van De Bende op woensdag 22 februari 2017

 


Precies 300 jaar geleden zat er een roversbende van ca. 300 mensen verscholen in de moerassen van Dongen - Vaart. “De bende van de Witte Veer” was een grote groep heidenen en vagebonden die een vast kamp hadden in het Ravensbos, in tenten en hutten van stro en riet.
Han Verschure vertelt een boeiend verhaal over het barre leven van de bende in het woeste moeras ‘Het Cajol’ genaamd. Ook de criminele processen en dubieuze rechtsgangen komen aan bod. Klinkende namen van bendeleden als Zwarte Johannes, Alewijn Aertappel, Blommerantje, Lucretia en Arcules Peldertje zorgen voor bizarre  taferelen. Ze waren schakels in het regionale criminele circuit in die tijd. Hun daden roepen de nodige weerzin op, maar soms zal de toehoorder ook medeleven voelen met mensen die de galg niet meer kunnen ontlopen zoals een drietal inwoners van Dongen-Vaart en Klein Dongen. De kwalificatie “Wat een bende” zal in verschillende betekenissen op het verhaal van toepassing zijn, kortom: een vrolijke avond zal het niet worden!

Woensdagavond 22 februari in de bibliotheek van Dongen, Mgr. Schaepmanlaan 27. Tijd: 20.00-22.00 uur, Entree 6,50 Leden Theek 5 5,50. Kaarten te bestellen via de website: www.theek5.nl of in de bibliotheek

 

terug naar het prikbord