Verslag van de feestelijke in gebruik name van
natuurgebied De Vest in Waspik

 Terug naar het fotoboek

Zaterdag 12 september 2009 hebben de inwoners van Waspik het natuurgebied De Vest officieel in gebruik genomen. Een leuk en educatief programma gaf van 13.00 tot 16.00 inhoud aan deze dag. Dit was er te beleven:     Vanaf 13.00 uur werden de bezoekers verwelkomd. Bij de twee ingangen ( bij het bruggetje op het Halvezolenpad en in de Schotsehooglanderstraat) kregen ze een plattegrond uitgereikt. Er waren drie informatieposten:

1 Natuur, bij de brug, met Platform Waspik

2 Historie, tussen de twee “wallen”, met de Heemkundekring Op ’t Goede Spoor

3 Natuurlijk beheer, bij geitenboerderij De Bovense Hoeve van de familie Meijs

Al gauw hadden zich vele honderden bezoekers verspreid over het grote terrein dat dankzij het prachtige weer een zonnige aanblik gaf.

     

Hoogtepunt van de middag was de verovering van het Retranchement door de Bergsche Battery. Rond twee uur kwamen de schutters van de Bergsche Battery uit Geertruidenberg en de vendeliers van Gilde Sint Bavo uit Raamsdonk over het Halvezolenpad met slaande trom naar De Vest. Een indrukwekkend gezicht !!

            

Aangekomen bij de waterplassen rukten de schutters op naar de verdedigingswerken. Vanaf een van de wallen knalde het kanon er flink op los, tot schrik van sommige kleine bezoekertjes. Het was met recht een knallend optreden !!

Na de verovering van het Retranchement door door de Bergsche Battery gaven de vendeliers van het Gilde St.Bavo op verschillende plaatsen een demonstratie vendelzwaaien.

 

 


 

 De informatieposten werden druk bezocht: 
- Bij de post "Natuur", ingericht door Platform Waspik, werd zichtbaar gemaakt wat er allemaal leefde (en ging leven) in dit nieuwe natuurgebied. Natuurlijk met veel belangstelling van de jeugd, die de beestjes, bloempjes en zaadjes konden bekijken. Iedereen kon daar een heerlijke appel van Den Appelboer Zijlmans krijgen.

 

 

 

 

            

- In de “Historie” tent werd door de Heemkundekring interessante informatie gegeven over de oorsprong van het Retranchement (De Vest), met historische kaarten werd de situatie van toen uitgelegd door het team van de Heemkundekring. Er was veel belangstelling van jong en oud.

- Bij Zorgboerderij De Bovense Hoeve werd koffie, thee en limonade geschonken. Af en toe was het niet aan te slepen en hadden de dames het erg druk....

 

 

 

 

 

- De jeugd kon een quiz oplossen en de titel “Beste Beheerder van De Vest” winnen. Winnaar is geworden Steven Kools (10 jaar) uit Waspik, hij kreeg het boek "De Groene Hemel" over kindertuinen.

 

De organisatie kon terugkijken op een bijzonder geslaagde middag, 's maandags daarna was er nog een officiële opening, maar die was voor genodigden.

 

 

 

 Terug naar Historie

Wilt u reageren op deze dag? Stuur dan een email naar prikbord@goedespoorwaspik.nl